Op deze pagina kunt u sfeerbeelden vinden gemaakt tijdens de opbouw en tijdens de tentoonstelling. 

Toespraak door Jo Van Rijckeghem, leraar Beeldhouwen, die in naam van de directie van KA! Eeklo een welkomstwoord uitspreekt.

 

 

Beste genodigden,

 

Van harte welkom op deze openluchttentoonstelling, Buitenbeeld Inbeeld.

 

Buitenbeeld Inbeeld is een initiatief van een groep leerlingen uit de Kunstacademie van Eeklo, meer bepaald uit het atelier Beeldhouwkunst.

 

Zij besloten om samen een tentoonstelling te organiseren, om samen naar buiten te komen met hun werk, hier dan ook in de letterlijke zin van het woord en om te tonen wat zij maken. Deze werken gaan een proces van zoeken en proberen vooraf. Het leren werken met mallen, het door de vingers aten gaan van de klei, een beeld naar je hand zetten, ideeën en concepten in een tastbare vorm gieten, vallen over iets dat “mislukt”, de moed niet opgeven, opnieuw beginnen, herwerken, leren uit ervaringen… Niet over één  nacht ijs dus maar jarenlange inzet en engagement, inclusief de kleine frustraties maar zeker ook de belangrijke en broodnodige successen.

 

In het atelier zijn elk van de stappen cruciaal in de artistieke ontwikkeling. Het gesprek tussen de leerkracht en ook de leerlingen onder elkaar speelt hierin een belangrijke rol. Zo kan je reflecteren en versterken maar van tijd tot tijd ook ventileren.

 

En dan komt er een moment dat je de goesting voelt om je werk te tonen, om je werk te delen en door andere ogen te laten bekijken, door andere monden te laten verwoorden of door andere handen te laten beroeren. Dit is een mooie plaats om te beginnen: een open ruimte in de natuur waar de werken hun plek moeten veroveren. De beeldhouwwerken willen de toeschouwers uitdagen of ergens over laten nadenken, ontroeren of op een andere manier laten kijken. Het is ook mogelijk dat er door de plaatsing in deze ruimte een ander verhaal ontstaat. Ik zou de bezoeker dan ook willen aanraden om met de kunstenaars te spreken over het proces en de beeldhouwwerken. Hoe meer je weet hoe interessanter het wordt.

 

Want dit is geen eindpunt. Voor iedere leerling in de Kunstacademie is het tonen van je werk slechts een tussenstap, een onderdeel van het artistiek project, een moment om feedback te krijgen van anderen en om te reflecteren. Op die manier pas je je als kunstenaar aan aan de andere ogen, aan de andere woorden en doe je  nieuwe inspiratie op, schaaf je bij of werk je verder.

 

Mijn oprechte dank en trots gaat uit naar alle exposanten. Jullie zijn er in geslaagd om samen deze tentoonstelling te organiseren: het vinden van een locatie, de verschillende taken vastleggen binnen de groep, het drukwerk, de communicatie, de website… Al de verschillende facetten werden door jullie opgenomen. Een welgemeende proficiat hiervoor!

 

Ik nodig iedereen uit op deze openluchttentoonstelling, de beelden wijzen je de weg…

 

Roos Lauwaert

Directeur Algemeen/Beeld

Sfeerbeelden (Bedankt Marc De Coninck, Donald Claeys en Lieve De Brouwer voor de sfeervolle foto's)

1/3

Santo Seeuws bewegingskunstenares - Butoh

1/1

De tentoon gestelde werken (foto's van onze Fotograaf "In Residence" Marc De Coninck)

Klik op een naam

 

Johan Boone

Lucas De Clerck

Georges De Graeve

Angelique Desmit

Katrien Gitsels

Vera Hutsebaut

Remi Impens

Onno Jongewaard

Gisi Lyon

Annie Matthys

Rita Reinarz

Anne Reinhart

Henk Roels

Astrid Schovers

Guido Steenkiste

Werner Van Deynse

Rony Verstraete

Andrea De Rijcke

MARE Installaties

WIME

Jean Claude Savat

Marijke Rombaut

Arne Bogaert